Risotto är en av mina favoriträtter och man kan kombinera dessa men precis vad man vill. Detta är ett nytt recept som jag prövade i helgen som visade sig vara riktigt bra. Först gör man jordärtsskockskrämen, sedan friterar man chipsen och till sist fixar man risotton. Följ receptet nedan.
- Jordärtsskockskräm (6 dl du kan frysa ner resten)
- ca 10 st skockor, skalade
- 2 små lökar, skalade
- vatten
- smör
- salt
- Skär de skalade skockorna och löken i bitar
- Lägg smör i en kastrull och lägg skockorna och löken i den
- Bryn så att de får ordentligt med färg, nästan så att de är brända på ytan men inte riktigt
- Häll på vatten, så att det täcker skockorna och löken
- Koka tills skockorna mjuknat
- Häll kokvattnet i en skål, mosa skockorna med en stavmixer, lägg i lite vätska åt gången, så att du åstadkommer en krämig konsistens
- Smaka av med salt, lägg åt sidan
- Spara kokvattnet som blev över, du kommer att behöva det till risotton
- Jordärtsskockschips
- ca 4 st jordärtsskockor
- ca 2-5 dl (beroende på hur stor kastrull) solrosolja/rapsolja
- en tjockbottnad kastrull
- Tvätta och kör skockorna i en mandolin (eller skär för hand) riktigt tunna
- Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm upp till 180 grader (Låt inte oljan bli hetare, den kan börja brinna!)
- Lägg i några chips åt gången, fritera i ca 1-2 min och vänd på dem några gånger
- Ta bort med hålslev när de är gyllene
- Lägg chipsen på ett hushållspapper och torka, salta och för över till en skål innan nästa sats
- Servera med risotto
- Risotto (ca 4 port)
- 1 sats risotto (använd dig också av skockornas kokvatten)
- ca 3 dl jordärtsskockskräm
- 2 tomater (hackade i kuber, fröna urgröpta)
- citronsaft
- jordärtsskockschips
- Tillred risotton enligt instruktionerna, men lämna den lite "torrare" än vanligt
- Lägg i krämen före du tar pannan från plattan och lägger i osten, värm upp risotton (om krämen var kall)
- Nu kan du ta bort pannan från plattan och lägga i osten, smaka av med salt och citronsaft
- Garnera med chips och skuren tomat, häll över några droppar av god olivolja
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar