Translate

måndag 4 februari 2013

Risotto med jordärtskocka

Risotto är en av mina favoriträtter och man kan kombinera dessa men precis vad man vill. Detta är ett nytt recept som jag prövade i helgen som visade sig vara riktigt bra. Först gör man jordärtsskockskrämen, sedan friterar man chipsen och till sist fixar man risotton. Följ receptet nedan.


  • Jordärtsskockskräm (6 dl du kan frysa ner resten) 
  • ca 10 st skockor, skalade 
  • 2 små lökar, skalade 
  • vatten 
  • smör 
  • salt 
  1. Skär de skalade skockorna och löken i bitar 
  2. Lägg smör i en kastrull och lägg skockorna och löken i den 
  3. Bryn så att de får ordentligt med färg, nästan så att de är brända på ytan men inte riktigt 
  4. Häll på vatten, så att det täcker skockorna och löken 
  5. Koka tills skockorna mjuknat 
  6. Häll kokvattnet i en skål, mosa skockorna med en stavmixer, lägg i lite vätska åt gången, så att du åstadkommer en krämig konsistens 
  7. Smaka av med salt, lägg åt sidan 
  8. Spara kokvattnet som blev över, du kommer att behöva det till risotton 
  • Jordärtsskockschips 
  • ca 4 st jordärtsskockor 
  • ca 2-5 dl (beroende på hur stor kastrull) solrosolja/rapsolja  
  • en tjockbottnad kastrull 
  1. Tvätta och kör skockorna i en mandolin (eller skär för hand) riktigt tunna
  2. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm upp till 180 grader (Låt inte oljan bli hetare, den kan börja brinna!) 
  3. Lägg i några chips åt gången, fritera i ca 1-2 min och vänd på dem några gånger 
  4. Ta bort med hålslev när de är gyllene 
  5. Lägg chipsen på ett hushållspapper och torka, salta och för över till en skål innan nästa sats 
  6. Servera med risotto
  • Risotto (ca 4 port) 
  • sats risotto (använd dig också av skockornas kokvatten) 
  • ca 3 dl jordärtsskockskräm 
  • 2 tomater (hackade i kuber, fröna urgröpta) 
  • citronsaft 
  • jordärtsskockschips 
  1. Tillred risotton enligt instruktionerna, men lämna den lite "torrare" än vanligt 
  2. Lägg i krämen före du tar pannan från plattan och lägger i osten, värm upp risotton (om krämen var kall) 
  3. Nu kan du ta bort pannan från plattan och lägga i osten, smaka av med salt och citronsaft 
  4. Garnera med chips och skuren tomat, häll över några droppar av god olivolja 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Follow on Bloglovin




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar