Translate

onsdag 13 mars 2013

Stockfotografering del 1

Vad är stockfotografering?

Stockfoto är en jättestor marknad där amatör- och professionella fotografer publicerar sitt arbete . Bilderna används sedan för olika ändamål så som i t.ex. böcker, broschyrer eller i bloggar. Köpare är både företag och privatpersoner. Skulle jag behöva en särskild bild till min fotoblogg just nu, skulle just den här marknaden vara ett bra alternativ att söka ifrån. Andra alternativet är förstås att anlita en fotograf och beställa det jag vill ha men det skulle ju inte vara riktigt billigt.

För dom flesta är det inte alls svårt att börja med stockfotografering. Idag finns det flera kända bildbanker som är lätta att arbeta med och som har en stor publik. Detta är en av dom viktigaste sakerna att kolla då du börjar med stockfotografering. Välj dom rätta bildbankerna, det lönar sig. Genom egen erfarenhet tänkte jag publicera två bildbanker som jag rekommenderar att välja:Genom att tänka långsiktigt kan du tjäna en riktigt bra slant på stockfotografering. När du i efterhand har möjlighet att anlysera vad du har gjort rätt och fel med dina bilder kan du utveckla dig själv och åstadkomma säljande bilder som kunderna vill ha. Det som är gemensamt för all stockfotografering är det futtiga priset du får för en bild, men som istället kan sälja i mängder. Tänk på att du har hela världen som din marknad. Många bäckar små!


Många undrar säkert, hur får jag betalt? Det är mycket enkelt, Shutterstock och Dreamtime betalar din försäljning till ett Paypal-konto.

Paypal är ett slags virtuellt konto som är ihoplänkat med ditt kreditkort. Du kan handla på nätet med det eller t.om. skicka pengar till någon annan som har ett Paypal-konto. Du kan också göra uttag från ditt Paypal-konto till ditt privata konto i din lokala bank. Detta är mycket behändigt och väl till pass då du beställer t.ex. fototillbehör från Ebay.

Skaffa dig ett Paypal-konto här: PAYPAL

Fortsättning på detta inlägg följer inom kort och kommer att gå med rubriken "Vad skall man fotografera och inte fotografera?"

- Thomas -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar