Translate

fredag 22 mars 2013

Stockfotografering del 3

Har jag tillräckligt bra utrustning?

Du behöver inte ha en splitterny proffs systemkamera för att börja med stockfotografering. Du kan komma igång med stockfotografering med din befintliga utrustning. Fotografering är i överlag som kräver en hel del utrustning, och förstås blir det ännu dyrare då man vill bli bättre och vill utvecklas eftersom man vill skaffa sig bättre grejer. Kvalitéten på slutprodukten går förstås hand i hand med hur bra utrustningen är, men man skall inte endast sätta fokus på det. Man kan också ta bra bilder med billigare utrustning.



Bildbankerna har egna riktlinjer hur man framlägger sina bilder, gå igenom dessa.

Som jag skrev tidigare, flera av dina uppladdade bilder kommer att bli nekade. Ta detta som en lärdom och gå igenom kritiken, vad kan jag göra annorlunda nästa gång?

Vanligaste felen varför en bild inte blir godkänd är:

- Bilden är inte tillräckligt skarp (kom ihåg att sätta fokus på rätt ställe i bilden)
- Felaktigt skärpedjup
- Dålig komposition
- För mycket brus i bilden (vanligt i mörka motiv)
- Felaktig vitbalans
- Smutsfläckar på linsen (håll linsen fri från smuts och fettfläckar)
- Ljussättning (överexponerad / underexponerad)
- Synligt varumärke eller logo (dessa måste alltid raderas från en bild)

Ett bra tips är att alltid redigera din bild i 1:1 läge, kolla att skärpan sitter och du har stora chanser att få din bild godkänd.

- Thomas -

2 kommentarer:

  1. Hej Thomas! En snabb kommentar till veckas bilder. Otroligt fina allihop och du är så flitigt med kameran. Det är förstås det bästa sätta att utvecklas. Tack för alla tips du delar med dig. Trevligt veckoslut! h. Mona

    SvaraRadera